Gierst

Herkomst van gierst

Gierst is een heel oud graan wat al verbouwd werd in het stenen tijdperk. Door zijn korte vegetatietijd en voorkeur voor droge grond en een vrij warm klimaat, wordt het vooral verbouwd in de warme streken van Europa. Gierst heeft veel weg van het in Afrika verbouwde graan sorghum. Sorghum gedijt alleen in subtropische en tropische gebieden en heeft een grotere korrel.

Eigenschappen van gierst

Gierst neemt via zijn vele wortelhaartjes veel minerale stoffen op uit de grond. Het bevat veel ijzer, vrij veel natrium en kiezelzuur, dat een gunstige werking heeft op onze huid, nagels en haar. Maar gierst bevat bijna geen kalium en kalk. Ter compensatie van het lage kalkgehalte is het goed om gierst te combineren met een zuivelproduct. 

Bewaren en bereiden

Bewaar gierst donker en koel in een goed afgesloten bewaarpot om de vorming van ranzigheid te voorkomen. Dit wordt veroorzaakt door het hoge  vetgehalte. Om  de gierst mooi rul en droog te koken, vraagt wel wat extra kookkwaliteit. De korrel kookt gemakkelijk stuk, waardoor het een melige substantie wordt. 

Toepassing

Van gierst kunnen we heerlijke, lichtverteerbare hartige en zoete gerechten van maken. 

Voedingswaarde per 100 gram rauw *

Kilo Joules 1.292
Kilocalorieën 364
Eiwit gram 11
Koolhydraten gram 71
Vet gram 4
Verzadigd vet gram 1
Cholesterol 0
Vezels gram 3
Water gram 12
Natrium mg 3
Kalium mg 280
Calcium mg 25
Magnesium mg 100
IJzer mg 4,8
Vitamine B1, B2 en foliumzuur

* Nederlandse voedingsmiddelentabel 2006