Recept van de maand

Gierstballetjes met kwark

Ingrediënten voor 4-5 personenGierstballetjes met kwark

  • 300 gram gierst
  • 900 ml water (koken van gierst)
  • 200 gram magere kwark
  • 60 gram havermout
  • 2 eetlepels olie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel gekneusde korianderzaadjes
  • 1 theelepel karwij
  • 1 eetlepel lavas
  • ½ theelepel piment
  • Zout naar smaak

Garneren met een mengsel van gesmolten boter, gehakte nootjes, wat zout en fijn gesneden verse kruiden. 

Tip: gebruik een thee-ei voor de kruiden. 

Toebereiden

Kook de gierst in het water met de koriander en de karwij in 10 minuten gaar. Voeg de lavas en de knoflook toe en laat het minimaal half  uur nawellen op een warme plaats. Laat vervolgens de gierst goed afkoelen en verwijder eventueel het thee-ei met de kruiden. Voeg nu, met uitzondering van de olie, de rest van de ingrediënten toe en meng dit tot een  stevige massa en maak deze krachtig op smaak. Blijft de massa te slap voeg dan wat extra havermout toe of nog wat kwark als de gierstmassa te droog is. 

Breng in een brede pan water aan de kook, neem zoveel water dat de gierstballetjes goed kopje onder kunnen gaan. Vorm, met wat olie aan de hand, balletjes en laat deze gaar worden in het water. Als de gierstballetjes boven komen drijven zijn ze gaar. Leg de balletjes op een schaal en houd deze warm in de oven, bestrooi met de garnering.